СПИСОК ЛІКАРІВ, З ЯКИМИ МОЖНА УКЛАСТИ ДЕКЛАРАЦІЮ

Останні новини

Участь у бізнес-форумі

Науково-практична конференція ендокринологів

Робочий візит до Польщі

Оновлення реєстру "Доступні ліки"

Як працює програма "Доступні ліки"

Електронна система запису до лікаря

Список лікарів, з якими можна укласти декларацію

Виступ на "Українському радіо. Луцьк"

Зустріч по проекту "Рятуємо по-європейськи"

Обережно, кір!

XX НАЦІОНАЛЬНА ШКОЛА гастроентерологів, гепатологів України

Обласний семінар невропатологів

Інфаркт міокарда - як діяти ?

Участь в Школі ендокринологів 22–23 лютого 2018р. в м.Київ

ПЕРЕЛІК АПТЕК, що здійснюють відпуск лікарських засобів згідно програми «Доступні ліки»

Презентація МІС "Поліклініка без черг"

Науково-практична конференція з онкології та ендоскопії ШКТ

Інформація про медичну реформу начальника управління охорони здоров’я Миколи Якимчука на оперативній нараді в міській раді

Створення ШКОЛИ ЗДОРОВ"Я

Дифтерія

«Загальноневідомі» факти про ВІЛ/СНІД

НАРКОТИКИ І НАРКОМАНІЯ

Інсульт легше попередити ніж вилікувати

Придбання нового медичного апарату

Зупинимо поліомієліт спільними зусиллями

ОНЛАЙН-ОПИТУВАННЯ ПІДЛІТКІВ ТА МОЛОДІ ВІКОМ 13-24 РОКІВ

ЛОКАЛЬНИЙ ФОРМУЛЯР 2017р. частина ІІ

ЛОКАЛЬНИЙ ФОРМУЛЯР 2017р. частина І

Програма « Доступні ліки»

То що ж приховує закреп?

Про що свідчать ендоскопічні знахідки?

Примірне положення про госпітальний округ

Що чекає медицину та лікарів цього року. Детальний план МОЗ України.

Запровадження нової моделі фінансування ПМД у 2017 році: пропозиції МОЗ

Проекти реформи МОЗУ

Чиста лікарня безпечна для пацієнта

Міжрегіональний семінар з Інтегрованого ведення хвороб дитячого віку

Академічні читання з міжнародною участю

Довідка до Дня Діабету

Деформуючий артроз

Пролежні. Профілактика, сучасні методи лікування.

Паліативна допомога дітям

Куріння чи здоров”я: вибір за Вами!

Антибіотики: використовуйте обережно !

Участь у Всеукраїнському форумі «Онкологія репродуктивних органів: профілактика як новий клінічний орієнтир»

Хвороба, яку спричинює вірус ЗІКА

Ліків від поліомієліту не існує! Єдиний захист – вакцинація.

Медики закликають батьків вакцинувати дітей від поліомієліту

Прості правила, щоб не захворіти на грип

Правила поведінки на льоду

Т А Р И Ф И на платні медичні огляди осіб, що надаються КЗ «ЛЦПМСД»

Профілактика кишкових інфекцій

Керівник закладу в АТО

Про зміни в законодавстві щодо пільг і компенсацій окремим категоріям громадян

Семінар благодійного фонду "СТОПРАК"

Профілактика атеросклерозу

Геморагічна лихоманка Ебола

Навчання сучасним методам діагностики та лікування пневмоній

"Захист патріотів" Гуманітарна ініціатива Світового Конгресу Українців

Шлях переселенця

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

ЗДОРОВ"Я ВАШОГО СЕРЦЯ – У ВАШИХ РУКАХ!

Що необхідно знати про глаукому

Захворювання хребта в студентів

РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо правил поведінки при виявленні вибухового пристрою та загрозі вчинення терористичного акту

Артеріальна гіпертензія

Туберкульоз

Профілактика кишкових інфекцій


Профілактика кишкових інфекції

Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами.

Що ж є спільного між ними? Чому в одну групу увійшли захворювання, появу яких спричиняють мікроорганізми різних біологічних видів? Всю цю групу обєднує те, що основне місце перебування хвороботворного початку і розвитку хвороби - кишечник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції, так званий фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку.

Які ж ознаки гострих кишкових захворювань? Хвороба проявляється не зразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий при дизентерії – 2-7 днів, при холері – від декількох годин до пяти днів, при харчових токсикоінфекціях – декілька годин, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – 15-50 днів.

Наприкінці прихованого періоду може зявитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є жовтянисність шкіряного покриву та слизових оболонок, потемніння сечі і т. д.

Успіх боротьби за зниження захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення та поширення цих захворювань. Підвищення санітарної культури населення – це величезний резерв подальшого зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони спостерігаються у дітей, тому що в малят і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні.

Щоб запобігти появі гострих кишкових захворювань, насамперед необхідно ізолювати хворого, а також виключити можливі шляхи передачі інфекції. В разі настання шлунково-кишкових розладів треба негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Кожне захворювання вимагає спеціального, науково обґрунтованого лікування. Тепер розроблено ефективні, інколи дуже складні, схеми лікування кишкових інфекцій, які враховують вік хворого, реакцію його організму на лікувальні препарати, наявність супутніх хвороб, чутливість мікроорганізмів до того чи іншого медикаменту. Лікування кишкових інфекцій (а втім, і всіх інших інфекційних хвороб) має проводитись суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів. А це може зробити тільки лікар. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії (мікрофлора). Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.

Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує – госпіталізувати хворого чи залишити його вдома, де під наглядом медичного персоналу він пройде курс лікування. В іншому випадку мають бути неухильно додержані правила догляду за хворим, приписані медиками.

Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідання туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити. Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі-тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, що легко миється гарячою водою з милом. Стіни на висоту 1,5метра від підлоги найкраще обкласти плиткою або пофарбувати олійною фарбою – це полегшить їх миття. Для сміття необхідно мати відро з кришкою. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити.
Треба мати окремі дошки для обробки сирого мяса та риби, сирих овочів, для вареного мяса та риби, для хліба.

Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а мясорубку після миття ошпарити окропом. Зберігають посуд у недоступному для мух місці.
Ще до того як продукти опиняться на кухні, треба запобігти їх забрудненню мікроорганізмами, що спричиняють гострі кишкові інфекції. Продукти, які не підлягають річній обробці (ковбасу, масло, сир тощо), упаковують окремо від сирого мяса, риби, напівфабрикатів.

Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6 С. Існує певний термін їх зберігання, і необхідно його суворо дотримуватись. Так, мясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, мясні напівфабрикати – 36 годин; смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин.

Фактором передачі кишкових інфекцій може бути вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є вода, що подається централізовано водопроводом, бо її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами.

Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з суден та з каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду.
Криниці в сільських населених пунктах слід розташовувати якнайдалі від можливого джерела забруднення (на відстані 20-30 метрів від дворових вбиралень, вигрібних ям, смітників). Отвір криниці слід щільно закривати кришкою і брати з неї воду тільки громадським відром.

ПАМ"ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями.